Kako možemo poboljšati međusektorsku suradnju za učinkovito upravljanje invazivnim stranim vrstama?

Partneri Sava TIES projekta će do svibnja organizirati online treninge za dionike na temu upravljanja invazivnim stranim vrstama u zemljama kojima protječe rijeka Sava. Do sada su održani trenizi u Hrvatskoj (25.3.2021.), Bosni i Hercegovini (7.4.2021.) i Sloveniji (8.4.2021.), dok će posljednji biti održan u svibnju u Srbiji (5.5.2021.). Trening je namijenjen djelatnicima tvrtki, ustanova i organizacija čiji rad uključuje upravljanje prirodnim područjima ili prirodnim resursima, a suočeni su s izazovima gospodarenja stranim vrstama. Odaziv na dosada provedene treninge je bio izvrstan, što pokazuje i ukupan broj sudionika, njih više od stotinu.

Invazivne strane vrste jedan su od najvećih ekoloških izazova. Globalnom trgovinom i kretanjem ljudi, mnoge nove vrste dovedene su na nova područja. Neke od njih postaju invazivne - uspostavljaju stabilne populacije u novom okruženju, njihova brojnost raste i prostorno se šire. Invazivne strane vrste imaju negativan utjecaj na biološku raznolikost i usluge ekosustava, a neke također negativno utječu na gospodarstvo ili ljudsko zdravlje.

Strane vrste sada su dio naše svakodnevice. Mnoge su invazivne biljke toliko raširene da nije lako hodati uz potok i ne vidjeti barem neke od njih. Ali to ne bi trebao biti razlog za očaj. To bi trebalo shvatiti kao upozorenje na ogroman invazivni potencijal nekih vrsta. I to bismo trebali upotrijebiti, zajedno s našim boljim razumijevanjem procesa invazivnosti, za sprečavanje novih unosa. Kapaciteti i sredstva za upravljanje stranim vrstama nikada neće biti dostatni za bavljenje svim stranim vrstama. Stoga ćemo za postizanje najboljih mogućih rezultata, također morati naučiti pametno birati svoje bitke i surađivati sa svim sektorima – izjavila je Jana Kus Veenvliet.

Treninge su organizirali i proveli djelatnici: Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u Hrvatskoj, Nacionalnog parka Una i Centra za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini te Javnog zavoda Krajinski park Ljubljansko barje u Sloveniji; uz podršku vanjske stručnjakinje Jane Kus Veenvliet iz Zavoda Symbiosis. Posljednji trening će provesti partneri iz Srbije – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Javno preduzeće “Vojvodinašume” i Pokret Gorana Sremska Mitrovica. Sudionici ovih treninga su, ili će tek biti, informirani o nedavnom napretku u razumijevanju procesa širenja, ishoda i upravljanja invazivnim vrstama. Predstavljeni su im rezultati Sava TIES projekta i mjere za poboljšanje upravljanja invazivnim stranim biljkama u slivu rijeke Save. Sudionici su također raspravljali o preprekama i rješenjima za poboljšanje upravljanja invazivnim stranim vrstama na konkretnim slučajevima poput biljaka amorfe, zlatnice, japanskog dvornika, prave svilenice ili žljezdastog nedirka. Trening je zaključen važnom porukom kako strane vrste ne poznaju državne granice te su prekogranična i međusektorska suradnja ključne za učinkovito upravljanje njima.

©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu